Vrací se vám komplikace s přetahováním předkožky? Obřízkou to vyřešíte jednou provždy

P_S54243.jpg

O mužské obřízce se obvykle mluví v souvislosti s náboženskými tradicemi. Přitom důvodů k tomuto chirurgickému zákroku je mnohem více. Obřízka, neboli úplné či částečné odstranění předkožky, řeší řadu běžných problémů, které muže trápí – obtížné přetahování předkožky, časté infekce penisu, ztížená hygiena intimních partií nebo i sexuální problémy, například potíže při erekci či s předčasnou ejakulací.

21.2.2024 11:02

Zatímco ve Spojených státech podstupuje obřízku až 80 procent mužů (především z estetického hlediska), v Evropě je tato praxe méně častá. Obřízka je považována za relativně nenáročný zákrok, po kterém stačí několik týdnů k plnému zotavení.

Obrizka - model penisu.png

Proč uvažovat o obřízce?

Obřízka je v současnosti jedním z nejčastějších urologických operativních zákroků, u kterých není nutná delší hospitalizace. Většinou se k ní přistupuje v případě zúžené předkožky, kterou lze stěží nebo nelze vůbec volně přetáhnout přes žalud. Obřízka pomáhá také při běžné intimní hygieně proti množení bakterií pod předkožkou, které způsobují časté infekce. Snadné přetahování předkožky je důležité i při prevenci rakoviny penisu a obtíže s tím spojené mohou upozorňovat na začínající cukrovku. Řada mužů se může pro obřízku rozhodnout také z čistě estetických důvodů nebo pro zlepšení sexuálního života.

Jak probíhá zákrok obřízky?

Na první konzultaci se pacient brandýské nemocnice objednává on-line.  Při ní projde s urologickým specialistou svou anamnézu a dohodne se na přesný termín operace. V den zákroku proběhne předoperační vyšetření spojené s konzultací s operatérem a anesteziologem. Částečné nebo úplné chirurgické odstranění předkožky se provádí v lokální nebo celkové anestezii. Jedná se o rychlý operační zákrok, který trvá přibližně 30 minut. Po odstranění předkožky se okraje rány sešijí jemnými vstřebatelnými stehy, které by se měly vstřebat nejpozději do tří týdnů. Pacient tak nemusí absolvovat odstraňování stehů při kontrolním pooperačním vyšetření.

Obřízka v brandýské nemocnici – krátké objednací lhůty, cenově výhodná nabídka i komfort jednoho pracoviště

„Pokud se pacient sám rozhodne pro obřízku nebo je mu tento urologický zákrok indikován, je u nás velkou výhodou úspora času. Aby absolvoval tuto operaci, nemusí navštěvovat různá zdravotnická zařízení. Celý proces zákroku včetně interního předoperačního vyšetření, samotné operace a pooperační kontroly proběhne v jeden den na jednom místě. Pacient odchází v den zákroku po odpočinku na komfortním lůžku a následné kontrole ošetřujícím lékařem domů. Na samotný zákrok objednáváme v řádu dvou až tří týdnů, což je oproti jiným pracovištím nesrovnatelně kratší objednací lhůta.  Na první termín se mohou zájemci objednat on-line. Dalším bonusem je i výhodnější cena, která je nižší než v řadě podobných pracovišť, například v Praze,“ uvádí MUDr. Romana Richterová, MBA, vedoucí urologického centra jednodenní péče.

P_S54262.jpg

Jak dlouho se hojí obřízka?

Rekonvalescence po provedení zákroku bývá individuální. Přibližně dva dny po operaci se doporučuje klidový režim s občasnými koupelemi penisu v heřmánku. Úplné zahojení běžně trvá několik týdnů. V prvním týdnu po zákroku je třeba například omezit fyzickou námahu, koupání v bazénech či využívání sauny. Sexuální život je vhodné obnovit přibližně po čtyřech týdnech od zákroku, aby nedošlo k narušení stehů.

Urologické centrum jednodenní péče pro muže a ženy bylo otevřeno koncem roku 2023 a zaměřuje se na provádění vybraných chirurgických zákroků v oblasti intimních partií, jakými jsou kromě obřízky například vasektomie, frenuloplastika (prodloužení uzdičky na penisu doporučované při předčasné ejakulaci), meatoplastika (řešení častých infekcí močových cest či zúžení močové trubice), operace hydrokély a další. Se zkušeným týmem odborníků poskytuje komplexní péči v moderním a pohodlném zázemí.